Skip to content Skip to footer

Wanneer worden de druiven eigenlijk geoogst?

De druivenoogst is DE tijd van het jaar voor de italiaanse en Sloveense wijnboeren om hun druiven te verwerken voor de porachtige producten die zei mogen maken.

Een bijzonder tijd voor beide landen

De druivenoogst is het moment waarop de in de wijngaard geteelde druiven worden geoogst en naar de wijnmakerij worden getransporteerd voor het vinificatieproces, de verandering van de most (de geperste druiven) in wijn.

Het oogsten van druiven is één van de belangrijkste fasen van de oogst. Elke fase wordt  zorgvuldig gecontroleerd met als resultaat een goede kwaliteit wijn.

Het beginnen van de vendemmia is afhankelijk van verschillende factoren: de weersomstandigheden, productiegebied en de kwaliteit van de druiven. Maar niet alleen de techniek en de kennis van de wijngaard zijn de belangrijkste facetten van de wijnoogst. Maar eigenlijk wordt deze periode in het jaar gekenmerkt door een sterke sociale betrokkenheid, de gezelligheid en het samen zijn met familie, vrienden, buren en kennissen. Er wordt altijd na de vendemmia aan lange tafels gegeten en gedronken.

Het oogstseizoen vindt hoofdzakelijk plaats tussen eind augustus tot begin november, afhankelijk van de rijpheid van de verschillende druivensoorten, of wanneer in de druif de verhouding tussen het percentage suikers en die van zuren de optimale waarde hebben bereikt voor het type wijn dat wordt geproduceerd.

De kwaliteit van de wijn begint al bij het plukken van de druiven uit de wijngaarden 

– Poalo Enzouri 

Leave a comment